UWAGA! Strona korzysta z plików cookies przy statystykach i logowaniu. Pliki te pomagają w funkcjonowaniu strony. "Ciasteczka", których używamy są bezpieczne i nie mają szkodliwego wpływu na Twój komputer. Odwiedzając nasz serwis zgadzasz się na ich przyjmowanie.
Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
  O KONKURSIE PLAN DZIAŁAŃ REGULAMIN TERMINARZ POMOCE NAGRODY WYNIKI PARTNERZY FAQ KONTAKT POLITYKA PRYWATNOŚCI  
MENU NA FESTYN
Pasta z ciecierzycy - składniki:

500 g ugotowanej cieciorki
3 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
sok z dwóch cytryn
sól

Przygotuj sos: zmiksuj czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy, paprykę, oliwę i sól.
Cieciorkę odcedź i zmiksuj z połową sosu (jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać wody), przełóż do salaterki i schłodź w lodówce. Przed podaniem pastę polej pozostałym sosem.
Kanapka - szaszłyk:

długie wykałaczki
chleb razowy
ser żółty w grubych plastrach
ewentualnie kabanosy
pomidorki koktajlowe
papryki zielone, żółte, czerwone
inne warzywa

Kromkę chleba pokrój na ok. 9 kwadratów (ok. 2x2cm), kabanosa pokrój w 0,5-1 cm kawałki. Paprykę i ser pokrój w kwadraty (2x2cm). Pomidorki przekrój na pół. Na wykałaczkę kolejno nadziewaj chleb, ser, pomidora, kabanosa i paprykę, aż do wyczerpania składników.
Soczewica z warzywami - składniki:

½ szklanki soczewicy
1 pomidor
1 cebula
1 papryka
½ cukinii
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka natki pietruszki
szczypta majeranku
sól

Soczewicę ugotuj do miękkości. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Warzywa pokrój i uduś z dodatkiem oliwy. Dodaj soczewicę, posiekany czosnek, majeranek i natkę pietruszki, posól.
Muffinki z rodzynkami, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi - składniki na 9 szt:

1 szklanka mąki
6 łyżek oliwy z oliwek
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki rodzynek

Jajka wbij do miski, dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite, dodaj rodzynki, wiórki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Formę do muffin wyłóż papierowymi osłonkami i nałóż ciasto. Piecz w 20-30 minut w 180°C, muffinki powinny być z wierzchu przyrumienione.
Kolorowe naleśniki - składniki:

liście sałaty
paluszki krabowe
długi ogórek
czerwone i zielone naleśniki

Na każdym naleśniku ułóż liść sałaty, 2 paluszki krabowe i słupki świeżego ogórka i zawiń. Pokrój zawinięte naleśniki w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Ponadziewaj plastry na długie wykałaczki, naprzemiennie czerwone z zielonymi.


Składniki na 4 porcje zielonych i czerwonych naleśników:

½ szklanki mleka
½ szklanki wody
1 jajko
1 niecała łyżka oleju
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki żytniej razowej
4 łyżki otrębów
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku, natki i bazylii

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie odstaw je, aby otręby nasiąkły. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodać koncentrat i wymieszaj, a do drugiej posiekaną zieleninę. Usmaż naleśniki.
Muffinki z fetą i oliwkami - składniki na 9 szt.:

1 szklanka mąki
2 łyżki otrąb
6 łyżek oliwy z oliwek
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
18 czarnych oliwek
¼ kostki fety (50 g)
2 łyżki świeżej posiekanej bazylii

Jajka wbij do miski, dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite, dodaj posiekane oliwki i pokrojoną w kostkę lub rozgniecioną widelcem fetę i posiekaną bazylię. Wymieszaj. Formę do muffin wyłóż papierowymi osłonkami i nałóż ciasto. Piecz w 20-30 minut w 180°C, muffinki powinny być z wierzchu przyrumienione.
Więcej przepisów szukaj nawww.aktywniepozdrowie.pl
Jaskiniowiec w mojej skórze Zmora jojo Gorzka prawda o cukrze Jestem panem swojego losu Sport na zdrowie Sztuka kamuflażu Chemiczne iluzje Słodkie paradoksy Bajka o dziku i tuczniku