MENU NA FESTYN
Pasta z ciecierzycy - składniki: 500 g ugotowanej cieciorki 3 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku sok z dwóch cytryn sól Przygotuj sos: zmiksuj czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy, paprykę, oliwę i sól. Cieciorkę odcedź i zmiksuj z połową sosu (jeśli jest zbyt gęsta, możesz dodać wody), przełóż do salaterki i schłodź w lodówce. Przed podaniem pastę polej pozostałym sosem.
Kanapka - szaszłyk: długie wykałaczki chleb razowy ser żółty w grubych plastrach ewentualnie kabanosy pomidorki koktajlowe papryki zielone, żółte, czerwone inne warzywa Kromkę chleba pokrój na ok. 9 kwadratów (ok. 2x2cm), kabanosa pokrój w 0,5-1 cm kawałki. Paprykę i ser pokrój w kwadraty (2x2cm). Pomidorki przekrój na pół. Na wykałaczkę kolejno nadziewaj chleb, ser, pomidora, kabanosa i paprykę, aż do wyczerpania składników.
Soczewica z warzywami - składniki: ½ szklanki soczewicy 1 pomidor 1 cebula 1 papryka ½ cukinii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka natki pietruszki szczypta majeranku sól Soczewicę ugotuj do miękkości. Pomidora sparz i obierz ze skórki. Warzywa pokrój i uduś z dodatkiem oliwy. Dodaj soczewicę, posiekany czosnek, majeranek i natkę pietruszki, posól.
Muffinki z rodzynkami, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi - składniki na 9 szt: 1 szklanka mąki 6 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki rodzynek Jajka wbij do miski, dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite, dodaj rodzynki, wiórki i skórkę pomarańczową. Wymieszaj. Formę do muffin wyłóż papierowymi osłonkami i nałóż ciasto. Piecz w 20-30 minut w 180°C, muffinki powinny być z wierzchu przyrumienione.
Kolorowe naleśniki - składniki: liście sałaty paluszki krabowe długi ogórek czerwone i zielone naleśniki Na każdym naleśniku ułóż liść sałaty, 2 paluszki krabowe i słupki świeżego ogórka i zawiń. Pokrój zawinięte naleśniki w plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Ponadziewaj plastry na długie wykałaczki, naprzemiennie czerwone z zielonymi. Składniki na 4 porcje zielonych i czerwonych naleśników: ½ szklanki mleka ½ szklanki wody 1 jajko 1 niecała łyżka oleju 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki żytniej razowej 4 łyżki otrębów 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku, natki i bazylii Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie za rzadkie odstaw je, aby otręby nasiąkły. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodać koncentrat i wymieszaj, a do drugiej posiekaną zieleninę. Usmaż naleśniki.
Muffinki z fetą i oliwkami - składniki na 9 szt.: 1 szklanka mąki 2 łyżki otrąb 6 łyżek oliwy z oliwek 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 18 czarnych oliwek ¼ kostki fety (50 g) 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii Jajka wbij do miski, dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą i ciasto będzie jednolite, dodaj posiekane oliwki i pokrojoną w kostkę lub rozgniecioną widelcem fetę i posiekaną bazylię. Wymieszaj. Formę do muffin wyłóż papierowymi osłonkami i nałóż ciasto. Piecz w 20-30 minut w 180°C, muffinki powinny być z wierzchu przyrumienione.
|